Προβλήματα από τις καθυστερήσεις έκδοσης και αναθεώρησης των διπλωμάτων οδήγησης

Προβλήματα από τις καθυστερήσεις έκδοσης και αναθεώρησης των διπλωμάτων οδήγησης

Αρ. Πρωτ. 6381/29.3.2007

Προς:
Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών


Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί του Νομού Θεσσαλονίκης όταν πρέπει να εκδώσουν ή να αναθεωρήσουν το δίπλωμα οδήγησής τους από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών και ταξί είναι υποχρεωμένοι κάθε πέντε χρόνια να ανανεώνουν το δίπλωμα οδήγησής τους για να είναι νόμιμοι και κατοχυρωμένοι. Ωστόσο το χρονικό διάστημα των δύο περίπου μηνών που απαιτείται από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών για την αναθεώρηση του επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης φέρνει πολλούς επαγγελματίες οδηγούς σε δυσχερή θέση, καθώς αυτό σημαίνει ότι χάνουν δρομολόγια και κατά συνέπεια μεροκάματα. Ως εκ τούτου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οδηγοί κατέφυγαν σε παράνομες μεθόδους πλαστογράφησης της αναθεώρησης των διπλωμάτων τους προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους.
Η χορήγηση προσωρινής βεβαίωσης από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν απαντά στο πρόβλημα. Η Τροχαία Θεσσαλονίκης είναι ενήμερη για το θέμα και δέχεται ως νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις. Στις περιπτώσεις, όμως, που οι οδηγοί εκτελούν δρομολόγια εκτός του νομού Θεσσαλονίκης είναι εκτεθειμένοι σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία, ενώ στις περιπτώσεις που απαιτείται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό δεν μπορούν, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα με τους εργοδότες τους.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Που οφείλονται οι πολυήμερες καθυστερήσεις στην χορήγηση ή αναθεώρηση των διπλωμάτων οδήγησης από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί έκδοσης και αναθεώρησης των διπλωμάτων οδήγησης, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στις δουλειές των επαγγελματιών οδηγών;

Απάντηση Υπουργείου